Wat is voor mij de kern van coachen?

Het schuiven met verantwoordelijkheid. En wat ik daar dan mee bedoel? Mensen verschillen in hoeverre ze die verantwoordelijkheid opzoeken, aanpakken, ontwijken of zelfs ontkennen. En als coach schuif je mee.

Natuurlijk probeer je neutraal, scherp maar met distantie te blijven. Maar er zijn toch echt gesprekken waarvan ik na afloop denk: waarom ben ik nu zo moe? Bijna altijd een indicatie dat ik als coach te hard heb gewerkt, en me waarschijnlijk te verantwoordelijk heb gevoeld.

Coachen is in de kern het schuiven van de verantwoordelijkheid naar de coachee toe. Hoe meer een coachee zich verantwoordelijk voelt voor zijn eigen leven en zijn eigen daden, hoe leuker het wordt om te coachen en hoe groter ook de kans op blijvend resultaat.

Wil je voorbeelden hierover lezen? Lees dan de persoonlijke coachingsverhalen.