Vijf herkenbare coachthema’s

Rem en gaspedaal

We voeren allemaal innerlijke gesprekken, soms zelfs dagelijks. Zeker als we lastige keuzes moeten maken of voor dilemma’s staan. In mijn coachpraktijk maak ik elke dag weer kennis met die verschillende innerlijke stemmen van mensen. En met die stemmen ga ik in gesprek. Eigenlijk ontrafelen we samen innerlijke dialogen, en dat is vaak heel verhelderend. Echt luisteren naar je innerlijke gesprekken en al je stemmen, met of zonder geluid. Wat hebben ze je eigenlijk te vertellen? Waarom zetten ze je soms op de rem, of drukken ze op andere momenten juist op het gaspedaal? Dat zijn de vragen die in coachtrajecten worden beantwoord. Hieronder kom je vijf veel voorkomende gedragspatronen tegen, vijf veel voorkomende coachthema’s in mijn coachpraktijk. Herken je jezelf, je collega, of een medewerker?

Ik los het wel alleen op

Heb jij ook alles onder controle, ben je kalm onder druk, objectief en nuchter in crisissituaties en word wel eens van je gezegd dat je wat afstandelijk bent? En vind je het lastig om fouten toe te geven en hou je die het liefst voor jezelf? Je laat liever je emoties niet zien en je hoort wel eens van anderen dat ze je moeilijk te lezen vinden. Herken je dit bij jezelf of bij anderen? Dit gedragspatroon kom ik veel tegen bij coachees. Samen kijken we waarom iemand zo stil wordt en alles alleen wil oplossen. Het kan zijn dat de angst voor afwijzing en falen groot is en dat probeert iemand vermoedelijk te allen tijde te voorkomen. De uitdaging is om hulp toe te laten, er zelfs om te vragen en kwetsbaarheid te laten zien, zonder je angstig te voelen. Om zo krachtig en vol vertrouwen in je werk te staan.

Nee zeggen is lastig

Ben je ook zo’n echte teamspeler, streef je naar harmonie, heb je voelsprieten voor wat er bij mensen speelt en help je graag? Herken je ook dat je soms bang bent om anderen te kwetsen, vind je het moeilijk om assertief te zijn en neem je soms iemands problemen mee naar huis?  Je kunt als je gestresst bent overdreven emotioneel reageren, je bent onlogisch voor anderen en je vindt het  heel moeilijk om nee te zeggen? Waarschijnlijk ga je ook anderen helpen zodat je je dan zelf beter gaat voelen. Herkenbaar? In een coachingstraject ga ik met de coachee onderzoeken waarom iemand het zo moeilijk vindt om nee te zeggen. Misschien is iemand erg bang voor kritiek en afwijzing. De uitdaging is om standvastig te blijven en te zorgen voor eigen behoeften en hierin assertief te zijn. Om uiteindelijk goed voor jezelf en voor anderen te zorgen.

Starten.. maar afmaken?

Ben je een echte starter? Zet je graag nieuwe dingen op met veel enthousiasme en creativiteit? Je vindt het vast leuk om zaken zo breed mogelijk te bekijken en ook aan te pakken! Maar waarschijnlijk herken je ook dat iets afmaken vaak lastiger is. Je bent een kei in uitstellen omdat je als een berg opziet tegen die kleine klussen die er nog liggen.  In een coachtraject gaan we op zoek waarom iemand soms rebels kan reageren en vaak nog meer op zijn bord gooit. Het kan zijn dat iemand heel bang is om te horen dat hij het niet heeft geprobeerd of dat hij onverantwoordelijk is.  De uitdaging hier is, je voelt hem al, om eens echt iets af te maken. En liefst datgene waar iemand enorm tegenop ziet. Hoe mooi is het om een enthousiaste opstarter te blijven en het ook leuk te vinden om iets af te maken.

Opzij opzij opzij, maak plaats

Ben je een snelle werker? Krijg je adrenaline van korte deadlines? Hou je ervan om lekker druk te zijn en krijg je veel gedaan in korte tijd? Waarschijnlijk herken je ook dat je graag iets uitstelt tot het echt nodig is. Je merkt ook dat je in je haast wel eens slordigheidsfouten maakt. En -heel irritant- je laat mensen soms niet uitpraten en maakt zinnen voor hen af. Een lege agenda betekent waarschijnlijk stress en dat ga je compenseren met “bezig zijn om het bezig zijn”. Niets meer delegeren, alles zelf doen. En snel. De uitdaging in een coachingstraject is om op zoek te gaan naar wat er zou gebeuren als iemand de rust eens echt zou toelaten en het echt stil is. Vaak vindt iemand na afloop van de gesprekken een mooie balans tussen enthousiasme, energie en rust.

Goed is nooit goed genoeg

Wil je alles graag heel goed doen en ligt jouw lat behoorlijk hoog? Heb je echt oog voor details? En herken je ook dat je het lastig vindt om te delegeren en anderen te vertrouwen om iets voor je te doen? Je weet vast van jezelf dat je behoorlijk kritisch kunt zijn op jezelf en op anderen. Onder stress krijg je wel eens oogkleppen op en vergeet je de wereld om je heen, zo geconcentreerd kun je dan zijn op je taak. Mensen hebben je wel eens verweten arrogant en (te) intens te zijn, niet meer te communiceren. Je bent heel bang voor lage standaarden, bang dat je je doelen niet haalt en vooral bang om controle te verliezen over kwaliteit.  Daarin ligt de uitdaging. Een coachingstraject richt zich dan ook vooral op de vraag wat er gebeurt als iemand  -stukje bij beetje- de controle loslaat. Na afloop van een coachingstraject behoud je de kracht van perfectie, maar benut je ook je momenten van loslaten en geniet je vaker en meer van dat wat je hebt bereikt.

Coachingstraject

Wil je meer informatie over deze en andere coachingsmogelijkheden? Neem dan contact met me op via 06-29159659  of via info@katconsult.nl Je kunt natuurlijk ook een bericht achterlaten op de website .