Struisvogelpolitiek

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Je hebt het zelf in de hand. Het leven is maakbaar.

Stapels zelfhulpboeken, legio artikelen en net zoveel trainingen en workshops gaan over dit thema. Zelf de regie hebben, nemen en vooral houden over je eigen leven, dat is het hoogste goed. Mooi, maar is het ook altijd zo mooi?

Paradoxaal genoeg zijn deze oneliners soms de aanleiding waarom mensen bij mij in coaching komen. Het lukt ze niet om die regie te vinden, ze voelen zich onzeker. Ze willen graag stoer zijn en zich stoer voelen, maar voelen zich ook vaak klein en onzeker, zeker in spannende situaties en moeten daar dan van zichzelf snel weer uit.

Struisvogel

Het voelt als de nieuwe kleren van de keizer, straks word ik ontmaskerd. Ik wil onder mijn lekkere warme dekbed blijven liggen.

Deze en andere voorbeelden van coachees die een spannende situatie beschrijven, doen me denken aan een struisvogel. Wist je dat die zijn kop in het zand steekt om zijn ogen te beschermen? Veel mensen willen soms graag een struisvogel zijn. Lekker even met je kop in het zand nergens aan hoeven denken, geen regie hoeven te nemen en gewoon even de boel de boel laten. Heerlijk.

Stoer

Maar nee, er moet gepresteerd worden, keuzes moeten worden gemaakt, knopen moeten worden doorgehakt. Kernwoord is “moeten”.  Je wordt immers afgerekend op de resultaten die je hebt gehaald, de stappen die je hebt gezet, dat wat mensen van je kunnen zien. Dus je moet wel, want dit wordt gewaardeerd en als positief gezien. Jij neemt immers verantwoordelijkheid en maakt keuzes!

Echte kracht

Maar is dat wel zo? Wil je dit wel echt of is het meer moeten? Dat is het gesprek dat ik met veel coachees voer. En dan komen we vaak ook bij andere geluiden. De struisvogel aan het woord die zegt wat hij eigenlijk echt wil en waar hij behoefte aan heeft. De juiste weg? Dat is de gezamenlijke zoektocht naar de echte kracht. En die echte kracht ligt vaak in een combinatie van beide. Doen wat je echt wilt, waar jij behoefte aan hebt en daarvoor je kracht inzetten.  Dan neem je pas echt regie over je eigen leven.

Meer weten over coachtrajecten bij Kat Consult? Bel naar 06 29 15 96 59 of mail naar info@katconsult.nl