Rebels goed!

Geheel is meer dan de som der delen. Dit wat antieke spreekwoord is voor mij weer heel actueel geworden na een avondje kijken naar Jett Rebel. Een kleine biografie voor wie Jett Rebel (nog) niet kent: een 23-jarig muziektalent dat afgelopen jaar op ruim 60 festivals te zien was. Voor zijn tiende speelde hij drums, piano en gitaar. Na zijn middelbare schooltijd verhuisde hij naar Amsterdam om aan het Conservatorium piano en gitaar te studeren. In september 2012 besloot Jelte Tuinstra onder de naam Jett Rebel zijn eigen muziek te gaan maken. Hij schrijft zijn eigen muziek en neemt ook arrangementen, productie en opname voor zijn rekening, waarbij hij zelf de zangpartijen verzorgt en instrumenten bespeelt.

En deze Jelte/Jett heeft een hele band om zich heen verzameld met stuk voor stuk goede muzikanten. Nu heb ik vaker goede bands gezien met goede muzikanten, wat vaker een avond goede muziek oplevert. Wat maakte deze avond dan anders? De lol die ze samen hadden, het plezier dat eraf spatte? Ja, dat was een belangrijk element.

Wat ik vooral bijzonder vond was de ruimte die ze elkaar gaven. Te vaak heb ik grote muziekego’s op een podium zien staan met net iets te lange gitaarsolo’s, een net iets te opdringerige zanger of zangeres de ruimte innam of zelf overnam van de bandleden. Hier niet.

Ik zag een inmiddels zeer bekende Jelte/Jett die zijn bandleden letterlijk alle ruimte gaf, het duet met ze aanging, en ze aanmoedigde op het podium. En dat werd een soort speels feestje, ze bleven met elkaar in contact, bleven spelen en elkaar opzoeken en uitproberen. Althans, zo zag het eruit voor het publiek. En dat werkte heel aanstekelijk, stilstaan was onmogelijk. En dat drieënhalf uur lang.

Doen waar je goed in bent, daarin mensen zoeken die jouw passie delen en samen tot grote hoogte komen, met heel veel lol en ruimte voor elkaar. Zelfs aan het einde van een slopend jaar met heel erg veel (lange) optredens. Een ultiem samenwerkend team heb ik aan het werk gezien. En dat was een zeer inspirerend gezicht. Hele mooie delen die samen een nog mooier geheel vormen.