In gesprek met jezelf

Kriebelig spannend

Het is gelukt. Ik heb tijd vrij gepland om te kunnen schrijven. “Ja, nu moet je. Ga zitten en schrijf. Nu heb je tijd die je ook nuttig moet besteden.” Deze verlammende strenge stem duikt al snel op. Die ken ik, da’s mijn regelneef die organiseert wat er nodig is. En bijna tegelijk voel ik een andere stem, niet zo zeer verbaal aanwezig, maar wel in een soort vage kriebel in mijn buik. Onrustig, onzeker, beetje angstig. “Oei, spannend dit, nu gaan we met de billen bloot. Iedereen weet nu dat je weer gaat schrijven. Kan je dat wel?”  

Innerlijke dialoog

Herken je zo’n gesprek met jezelf? En kan jij daar ook, net als ik, behoorlijk in blijven hangen? Dat zijn van die momenten dat ik niet meer tot handelen kom. “Heb je het eindelijk goed voor elkaar, een legere agenda, dan doe je er niets mee”, geef ik mezelf op m’n kop. En voel ik me nog minder prettig.

Deze en andere herkenbare innerlijke dialogen heb ik verzameld. Van mezelf, uit mijn coachpraktijk, uit mijn vriendenkring, eigenlijk overal om me heen waren voorbeelden te vinden. Want iedereen heeft op een of andere manier dit soort gesprekken met zichzelf, vooral als het lastig wordt, bij echte dilemma’s. Ik heb ze verzameld, ontrafeld en ik heb beschreven hoe je kunt leren luisteren naar jezelf, echt luisteren naar je innerlijke gesprekken en al je stemmen, met of zonder geluid. Wat hebben ze je eigenlijk te vertellen? Waarvoor willen ze je waarschuwen?

Krachtig en vrij

Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar ons eigen vermogen om krachtig en vrij te kunnen zijn wie je wilt zijn. We willen regie over ons eigen (werkende) leven.

In het boek waar ik mee bezig ben, beschrijf ik vijf zoektochten. Verschillende persoonlijke wegen die er allemaal anders uitzien, maar die ook een feest der herkenning bieden. Het boek bevat verhalen uit de praktijk, verhalen van vallen en weer opstaan, van angsten en kwetsbaarheden en van manieren om vrijheid te vinden. Durven gevoelig te zijn, durven los te laten, durven grenzen te stellen en je uit te spreken, weten hoe te genieten en vinden van balans.

Uit je vastzittende dialoog

Hoe stap ik uit zo’n vastzittend gesprek met mezelf, zo’n gesprek dat me verlamt en belemmert? Dat me allesbehalve een vrij en krachtig gevoel geeft? Allereerst probeer ik met mildheid naar mezelf te kijken. Wat gebeurt hier? Wat vind ik blijkbaar spannend? Waarom heb ik pijn in mijn buik? Ik ben een beetje bang. Het is immers 8 jaar geleden dat mijn eerste boek uitkwam. Het wordt tijd voor een nieuwe roep ik steeds, maar dat legt ook druk. Dat de eerste een succes was, is misschien wel toeval… Ik ben bang om te falen. Ik verzin smoezen om niet te hoeven beginnen, omdat ik bang ben dat ik zal falen. Dit toegeven lucht al op. Alsof je een spook waar je bang voor bent even in het licht zet. Meestal verdwijnen de spoken dan. Dit helpt. Toegeven dat je bang bent. Onmiddellijk komt er een troostende zorgende stem boven die zegt dat je de tijd mag nemen. Het hoeft niet nu af en het hoeft niet perfect. Laat vast stukjes aan mensen lezen, doe het rustig aan. De regelneef en de zorger gaan samen aan de slag met een schrijfplannetje, ze nemen samen de regie. En dat voelt rustig en goed en vrij. De kriebel in mijn buik is gaan liggen. Zo wil ik me wel vaker voelen.

 In samenspraak

Hoe fijn is het als je voelt dat je weer regie hebt over je (werkend) leven, in grote en kleine voorbeelden. Dat je voelt dat je milder bent voor jezelf, meer energie hebt en dat je voelt dat stemmen in harmonie met elkaar in gesprek zijn, echt naar elkaar luisteren. Hoe je dat kunt bereiken, daarover ben ik aan het schrijven. Met vallen en opstaan en experimenteren. Net als de coachees met wie ik deze zoektochten in coachingstrajecten beleef. Ze gaan, vieren successen en bloopers, vallen en staan weer op. En vinden hun eigen manier

Meer weten over zo’n coachingstraject voor jou? Bel me op 06-29159659. Of laat je gegevens achter op www.katconsult.nl , dan hou ik je op de hoogte van mijn schrijfvorderingen en laat ik je af en toe vast stukjes lezen.